ברוך דיין האמת: הגאון רבי חיים גריינמן

עולם התורה באבל: בעל ה'חידושים וביאורים', הגר"ח גריינמן זצ"ל, ממשיכי דרכו של מרן בעל ה"חזון איש" זצ"ל, הלך לעולמו בשביעי של פסח, קרוב לגיל תשעים ● בנוסף להיותו פוסק הלכה נודע, נחשב גם לפיקח גדול שרבים באו לקבל מעצותיו בעיקר בעניני מסחר ורפואה ● לפני שנים רבות יזם הקמת מתיבתות שהיו הבסיס לעולם התורה הספרדי

אבל בעולם התורה והישיבות: בחג שביעי של פסח בשעה 11:30 נפטר באופן פתאומי הגאון רבי חיים שאול גריינמן זצ"ל, בעל ה'חידושים וביאורים', והוא בן 89 בפטירתו.

לאחר הסעודה בבוקר החג הלך הגר"ח לנוח ולא קם משנתו. הידיעה על פטירתו פשטה בעיר התורה והחסידות ורבים נהרו ליד ביתו ברחוב רב אסי 8 בעיר.

כוחות ההצלה שהגיעו למקום הרימו את ידיהם לאחר שערכו נסיונות החייאה.

במסע הלוויתו שנערך למחרת, השתתפו עשרות אלפי אנשים.

הגר"ח גריינמן זצ"ל נולד בעיר וילנא שבליטא בשנת תרפ"ד לאביו הגאון רבי שמואל גריינמן זצ"ל ולאמו מרת צביה, בתו של הגאון רבי שמריהו יוסף קרליץ זצ"ל רבה רבה של העיר קוסובה ואחותו של מרן בעל החזון איש זצ"ל. בשנת תרצ"ה עלה עם בני משפחתו לארץ ישראל והתיישב בעיר בני ברק בה התגורר מרן החזון איש.

הגר"ח למד בישיבת תפארת ציון אצל מורו ורבו הגרמ"י ליפקוביץ זצ"ל יחד עם יבדל לחיים טובים הגאב"ד הגר"נ קרליץ, ולאחר מכן בישיבת לומז'ה בפתח תקווה ובישיבת חברון. הוא נודע בכשרונותיו הברוכים ונחשב לבקיא בכל חלקי התורה. בשנת תש"ז נישא לרעייתו מרת חנה דבורה, בתו של הגאון רבי ישראל שלום לוריא מבחירי ישיבת קלם שכיהן כמרביץ תורה ומשגיח בישיבת תורת חיים וכיהן כמורה צדק בהעדה החרדית. מסדר הקידושין היה מרן הגרא"ז מלצר זצ"ל.

הגר"ח זצ"ל היה מקורב ביותר לדודו מרן החזון איש זצ"ל, ובספרו הראשון של הרב גריינימן "כלילא דוורדא", מופיעות הערותיו של החזון איש וכן בספרו הראשון מסדרת "חידושים וביאורים" מופיע בראש הספר מכתב ארוך בנדון הלכתי שכתב מרן החזון איש. מרן אף שימש באורח נדיר כסנדק בברית לבנו הבכור שהתקיימה בירושלים.

במשך השנים ריכז הגר"ח גריינמן זצ"ל סביבו חוג של תלמידים וחסידים ההולך ונוקט בשיטת מרן החזון איש, שראו בו את רבם המובהק ומנהיגם הרוחני.

במשך שנים רבות נמנה הגר"ח גריינימן עם מתפללי בית הכנסת לדרמן ברחוב רשב"ם בבני ברק ואף הקים בסמוך בית מדרש עצמאי. במשך תקופה ארוכה שהה בימות השבוע במושב תפרח שם שקד על תלמודו באין מפריע ושב לביתו רק לשבתות.

מלבד גדלותו העצומה בתורה, ש"ס ופוסקים, נחשב הגר"ח גריינמן גם כמומחה גדול לענייני רפואה ומצוי בקשר הדוק עם רופאים בישראל ובחו"ל. לאורך השנים ייעץ לפונים אליו בעניינים אלו ונחשב בעיני רבים לבר-סמכא בשאלות הקשורות בנושאי רפואה והלכה כמו גם עניני מסחר וכספים וכן שאלות בנושאי חינוך.
בנה את התשתית לעולם התורה הספרדי

הגר"ח גריינמן נודע כבעל השפעה רבה על קהילות, ישיבות ומוסדות חינוך בציבור החרדי ובהם הקהילה החרדית בזכרון יעקב ובתפרח וכן בהנהגת ישיבת סלבודקא בבני ברק וישיבת "זיכרון מיכאל". בנוסף, היה מיוזמי ומראשי ארגון הקירוב "ערכים" וכן ממקימי סמינר "אור החיים" בבני ברק לבנות מעדות המזרח.

הגר"ח יזם גם לפני שנים רבות את הקמת המתיבתות שהיו הבסיס של הישיבות הספרדיות שצמחו בגידול משמעותי בעשורים האחרונים.

הנדבן החרדי יעקב הלפרין קבע בצוואתו כי קבוצת תלמידי חכמים יוסמכו לקבוע מה לעשות בהקדשותיו, מאז פטירת מרן הסייפלער נותר הגר"ח גריינמן היחיד מקבוצה זו, ומשכך הוא בעל הסמכות במוסדות ההקדש של הלפרין ובהם בית החיים שומרי שבת. בשנת תשע"א אף הורה לפרק אוהל שבנו אלמונים מעל קברו של החזון איש.

בעבר נטל הגר"ח גריינימן חלק משמעותי בהנהגת הציבור הליטאי ואף עסק בענינים פוליטים וציבוריים. בבחירות לעיריית בני ברק שהתקיימו לפני עשרות שנים תמך הגר"ח בשמואל וינברג מתנועת פא"י לראשות העיר יחד עם בני הציבור החסידי.

ברשימתו של וינברג אף נמנה אחד ממקורבי הגר"ח גריינמן, הרב יצחק כהן. מנגד, גדולי הדור הליטאיים מרן הסטייפלער ומרן הגרא"מ שך התנגדו בתוקף למהלך ויצאו כנגדו. הדבר פגע במעמדו של הרב גריינמן בציבור החרדי.  

להגר"ח גריינמן היה אח תאום - הרב פנחס דוד וכן עוד שני אחים - הרב שמריהו והרב מאיר גריינמן. אחותו אסתר נישאה לראש ישיבת מיר הגאון רבי בנימין בינוש פינקל ובין גיסיו: הרב אברהם יעקב זלזניק  ראש ישיבת עץ חיים, והרב חיים אהרן טורצ'ין, ראש "ישיבה למצוינים".

בנו הרב שמואל הוא חתנו של הגר"מ מן. בן נוסף בולט הוא הרב אברהם ישעיהו, הנחשב לממשיך דרכו של אביו. חתנו הראשון, הרב יוסף חיים בן-דב, הוא ראש ישיבת "זיכרון מיכאל" בזכרון יעקב. חתן אחר, הרב ישראל מנחם הירשפלד, מראשי ישיבת "זיכרון מיכאל" הוא בנו של פרופ' שלום הירשפלד ממכון ויצמן ובתו הצעירה נישאה לבנו של הרב מרדכי חברוני, שהיה מראשי ישיבת חברון.

בשנים האחרונות נחלש הגר"ח וחלה, ורבים מגדולי ישראל הגיעו לבקרו בביתו שברחוב רב אסי בבני ברק.

הגר"ח מגיע לנחם

ה‏גר"ח קנייבסקי הגיע הבוקר (ב') לאחר תפילת שחרית לנחם את בני הגאון רבי חיים שאול גריינמן זצ"ל היושבים שבעה על פטירת אביהם הגדול שנפטר בחג שביעי של פסח.

הגר"ח הגיע בשעה 8:00 יחד עם מקורביו, וניחם דקות ארוכות את 12 בניו של הגר"ח, בבית ברחוב רב אסי 8 בבני ברק.

ה‏גר"ח קנייבסקי אמר לבניו כי 'החזון איש' זצ"ל היה זה שנתן לאביהם את השמות לספרים שחיבר - 'כלילא דוורדא' על הלכות בית הבחירה לרמב"ם, ו'חידושים וביאורים'.

במהלך החג ששמע הגר"ח קנייבסקי על פטירתו התבטא כי הגר"ח זצ"ל ‏זכה שמרן החזון איש זצ"ל מזכירו בספרו, "וזה דבר גדול מאוד", וכן דיבר על הסתלקותו ביום טוב שהסתלקות ביום טוב זה טוב לנפטר, ולא בכדי זכו הגרח"ש גריינמן זצ"ל והגר"ש וואזנר זצ"ל להסתלק מהעולם ביום טוב.

יואב גוזלן | כדורינט13/04/2015 13:25
חזרה
עבור לתוכן העמוד