רעיון לפרשת השבוע "כִּי תָבוֹא"

"וְהָיָה, אִם שָׁמוֹעַ תִּשְׁמַע בְּקוֹל ה' אֱלֹקֶיךָ לִשְׁמֹר לַעֲשׂוֹת אֶת כָּל מִצְוֹותָיו" ● למה קל לשמוע להנחיות מרופא בשר ודם? ● ואילו לקב"ה, שנותן ישועות אמת, לא תמיד ממהרים לשמוע? ● הרב ערן שצמן מגיש: רעיון לפרשת "כִּי תָבוֹא"

בדיוק באותו האופן בו יכול האדם לבחור, האם לקיים או לא הוראות של רופא בשר ודם, כך נותן הקב"ה לישראל את הבחירה החופשית - לקיים או שלא לקיים את ההוראות והחוקים שלו.

רוב בני האדם מקיימים את מצוות רופאם, ונוטלים תרופות שונות ומשונות, מבלי לחקור או להבין את אופן פעולתן, אך את מצוותיו של הקב"ה, תרופות אמת, רבים מאוד מישראל לא מקיימים, ואינם יראים כי תבואנה עליהם צרות.

ההבדל הגדול הוא שתרופות רופא בשר ודם באות לנסות ולתקן את הקלקול בגופו של האדם, לאחר שכבר נוצר, ואילו "תרופותיו" של הקב"ה, "כָּל מִצְוֹאתָיו וְחֻקֹּתָיו" באות למנוע מהאדם להגיע לידי בעיות וצרות, שלא לצורך.

"יַכְּכָה ה' בַּשַּׁחֶפֶת וּבַקַּדַּחַת וּבַדַּלֶּקֶת, וּבַחַרְחֻר וּבַחֶרֶב, וּבַשִּׁדָּפוֹן, וּבַיֵּרָקוֹן; וּרְדָפוּךָ, עַד אָבְדֶךָ..." - 98 קללות נוראיות, ומכות שונות מובאות לפנינו בפרשת "כִּי תָבוֹא" – הקללות אינן עונש, הן תוצאה של הסתר פנים, מצב בו בחר האדם להתעלם מהוראות בוראו, והקב"ה מניח לו להסתדר בעצמו אל מול אויביו.

אדם חש חולי מסוים והולך אל הרופא שימצא רפואה עבורו, הרופא בודק אותו ורושם לו מספר תרופות שצריך לקנות, וכן נותן לו הוראות מדייקות, איך ומתי לעשות בהן שימוש.

נניח שאותו האדם שב לביתו, ואומר בליבו "הרופא הזה אינו מבין כלום בענייני רפואה", ובוחר שלא לרכוש את התרופות, ושלא לקיים את ההוראות. כתוצאה מכך מצבו של האדם מחמיר, מחלתו גוברת, כאבו גדל, סבלו גובר, ולאחר מספר ימים נוספים של התעלמות מהוראות הרופא, הוא כבר במצב קריטי וניזקק לאשפוז.

האם יכול אדם זה להאשים את הרופא במצבו? מיהו זה האשם האמיתי, שלא קיים את ההוראות בזמן, והביא על עצמו את הצרות והסבל?

"וְהָיָה, אִם לֹא תִשְׁמַע בְּקוֹל ה' אֱלֹקֶיךָ לִשְׁמֹר לַעֲשׂוֹת אֶת כָּל מִצְוֹתָיו וְחֻקֹּתָיו ... וּבָאוּ עָלֶיךָ כָּל הַקְּלָלוֹת הָאֵלֶּה..." - בדיוק כשם שיש לגופנו החומרי מערכת חיסון, המגינה עליו מפני חיידקים וווירוסים, המנסים לתקוף אותו ללא הרף, כך צריך האדם גם לבנות לעצמו מערכת חיסון רוחנית, אשר תגן עליו מפני כוחות ה"סטרא אחרא" (כוחות הצד האחר) - כוחות הטומאה הרוחניים בעולם, שנבראו, ככוח נגדי לקדושה (שלוחיו של הס"מ, מלאכי חבלה, רוחות רעות, עין הרע, ש-ד-י-ם ועוד... ), והאדם צריך להישמר מפניהם, כדי שלא יוכלו להרע לו.

בנפשו של האדם רצון בסיסי לפרוק כל עול ולעשות ככל העולה על רוחה. אדם לרוב חושב כי מה שעושה לו טוב, אכן גם טוב עבורו, אך זו האשליה הגדולה מכולן.

כאשר אדם למשל חי חיי בהפקרות חומריים, אוכל סוכרים ושומנים ללא בקרה, רק מפני שטעים לו, הוא מחליש את גופו, ולבסוף נפגע מחולי – הוא אינו סומך עוד על עצמו, ורץ לרופא בשר ודם לבקש ישועה. מאחר והוא רואה את הרופא בעניו, קל לאדם להאמין, כי הרופא ימצא פתרון למחלתו, ועל כן נוטול את התרופות שקיבל.

אולם כאשר אדם חי חיי הפקרות רוחניים, ואינו הולך בדרכה של תורה, ואינו שומע להוראות כפי שציווהו הקב"ה – הוא מחליש בכך את נפשו, אינו יכול להתגונן בפני המזיקים הרוחניים, ואז באות עליו צרות, קללות ובעיות. לרוב מתחיל האדם לחפש פתרונות גשמיים לבעיותיו, ומנסה לפתור את הבעיות בכוחות עצמו על ידי יועצים, רופאים, מומחים...

הקב"ה בחר להעלים עצמו בבריאה, כדי שנתאמץלגלות אותו מתוך המציאות - ועל כן לא תמיד קל לקבל את הנחיות התורה לחיים טובים, לעיתים רק כאשר מגיעים החיים אל סף התהום, אז זונחים את ההגיון החומרי, ומתעוררים לתשובה.

כיצד עובדות "תרופותיו" של הקב"ה?

הקב"ה, הרופא הטוב ביותר בעולם, פונה אל בניו, עם ישראל, ונותן להם את המרשם לתרופות הפלא, אשר בעזרתן יבנו הגנה רוחנית, יוכלו לחיות חיים נכונים, וישמרו מפני אויביהם, שלא יוכלו להרע להם.

"מִצְוֹותָיו וְחֻקֹּתָיו" של הקב"ה ממתנים את האדם ומביאים אותו לחיות חיי איזון, תוך יציקה של מהות רוחנית לפעולותיו החומריות. מערכת חוקים זו בנוייה בהתאם למבנה נפשו של האדם, ולמכלול יצריו ותאוותיו, ובאה למנוע ממנו ליפול למצב של אובדן -

"וְעָבַדְתָּ אֶת אֹיְבֶיךָ, אֲשֶׁר יְשַׁלְּחֶנּוּ ה' בָּךְ, בְּרָעָב וּבְצָמָא וּבְעֵירֹם, וּבְחֹסֶר כֹּל ..."

"אֹיְבֶיךָ" - זהו יצרו הרע, כל מה שהאדם מאמין שעושה לו טוב, וממלא את יצריו ותאוותיו בתווך הקצר, אך בפועל מביא אותו לידי התמכרות בתווך הארוך, ויוצר אצלו תחושת חסר, תחושה שלא מקבל די. סופו שמקהה את חושיו, מאבד את הריגוש בחייו, ומביא עצמו לתחושת דיכאון ואבדון - "בַּבֹּקֶר תֹּאמַר מִי יִתֵּן עֶרֶב, וּבָעֶרֶב תֹּאמַר מִי יִתֵּן בֹּקֶר מִפַּחַד לְבָבְךָ אֲשֶׁר תִּפְחָד", למשל: גרגרנות ותאווה לאוכל, תאווה לכסף, וורקוהוליזם, תאוות נשים, התמכרות לטלוויזיה, הוללות, ליצנות, גאווה ורדיפת כבוד, רכלנות ולשון הרע, הימורים, סמים, אלכוהול...

אדם צריך לקרוא את הקללות בפרשה זו, ולשאול עצמו, האם ההנאה הרגעית שווה את המחיר שישלם, בבוא היום, על חיי ההפקרות, שבחר לעצמו.

"וּבָאוּ עָלֶיךָ כָּל הַבְּרָכוֹת הָאֵלֶּה, וְהִשִּׂיגֻךָ: כִּי תִשְׁמַע, בְּקוֹל ה' אֱלֹקֶיךָ" - לאדם ניתנה בחירה חופשית, והוא יכול לבחור בין להתעלם ולדבוק באורך חייו המקולקל, לבין לחפש את דרך האמת, וחיות חיי סיפוק ואושר. למה לחיות חיי שקר ולהמתין עד שיגיעו הצרות והבעיות – כל אחד מישראל צריך להתעורר מיד, לפקוח את עניו ופשוט ללמוד, ליישם וליהנות מחיים טובים מלאי ברכה.

"יִפְתַּח ה' לְךָ אֶת אוֹצָרוֹ הַטּוֹב אֶת הַשָּׁמַיִם ... וּלְבָרֵךְ, אֵת כָּל מַעֲשֵׂה יָדֶךָ ... וְהָיִיתָ רַק לְמַעְלָה … כִּי תִשְׁמַע אֶל מִצְוֹמת ה' אֱלֹקֶיךָ, אֲשֶׁר אָנֹכִי מְצַוְּךָ הַיּוֹם לִשְׁמֹר וְלַעֲשׂוֹת..." - כאשר אדם מגיע להכרה כי התורה אמת, וכל החוקים והמצוות הכתובים בה גם הם אמת, ושמור שכר טוב להולכים בדרכה – קל לו לגבור על יצרו, ולקיים את מה שבאמת טוב לו, לפני שמקיים רק את רק מה שעושה לו רק אשליה של טוב.

זו לא אמונה עיוורת, זו ידיעה של ממש - שיש בורא לעולם, ונתן תורת אמת לישראל – וכל הכתוב בה, אלו הן הוראות לחיים אמיתיים וטובים, כחלק מהַבְּרִית בין הקב"ה לישראל, ורק בזכות שנלך כולנו בדרך זו בשמחה, נזכה לחזות בבואו של משיח צדקנו, ולגאולה האמיתית והשלמה, במהרה בימינו ממש.

הרב ערן שצמן | כדורינט20/08/2013 08:25
חזרה
עבור לתוכן העמוד